Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Ontstoppings-dienst.be
banner image

Septic tank: plaatsen, vervangen & ledigen

Een ontstoppingsdienst kan ook ingeroepen worden om een septic tank te plaatsen, te vervangen of te ledigen. Deze zijn onmisbaar voor de beginfase van het zuiveren van afvalwater. Lees hieronder meer over het plaatsen en ledigen van een septic tank en de richtprijzen voor deze werken. Liever meteen een offerte aanvragen? Dat kan via de onderstaande button.

 

Offerte aanvragen

 

Wat is een septic tank?

Een septictank verzamelt 2 soorten afvalwater. Zwart afvalwater afkomstig van het toilet en grijs huishoudelijk afvalwater. Septische tanks zijn verbonden met het rioolnetwerk. Met behulp van een septic tank worden bezinkbare onzuiverheden uit het afvalwater gefilterd alvorens het water naar de riolering doorstroomt.

De grootte van een septictank wordt bepaald door het aantal mensen die in het gebouw wonen en het gebied waarin het gebouw zich bevindt. In normale omstandigheden bevat een septic tank 1.500 l (minimum inhoud). Een gezin van 6 personen zal meer baat hebben bij een septictank van 3.600 l.

Daarnaast is een septic tank zowel verkrijgbaar in beton als in kunststof. Beton is zwaarder dan kunststof, wat zich uiteindelijk ook zal weerspiegelen in de kostprijs. Een voordeel van dat hoge gewicht is dan weer dat de tank niet zal verschuiven bij de stijging van grondwater. Een septic tank uit kunststof moet om die reden vaak verzwaard worden.

Septische put

 

Septic tank plaatsen

Er komt echter heel wat kijken bij de plaatsing van een septische tank. Zo moet er bijvoorbeeld een put uitgegraven worden, moet er beton of stabilisé gegoten worden om de stabiliteit van de put te verzekeren en moeten er eventueel enkele voorzorgsmaatregelen genomen worden wanneer de put in een grond met hoog waterpeil geplaatst wordt.

 

Prijs septic tank plaatsen

Een septictank is verkrijgbaar in verschillende groottes, maten en materialen, waaronder beton en kunststof.  De prijs van de tank wordt dan ook sterk door deze factoren bepaald.

Voor een betonnen septische put van 1.500 l betaal je gemiddeld € 200. De prijs van een kunststof variant kan al snel oplopen tot een € 350. Kies je voor een septische put van 3.000 l in beton, dan kan je rekenen op een prijs van ongeveer € 250.

⇒ TIP: vraag zeker raad aan een ervaren vakman.  Hij weet perfect hoe hij de installatie van een septische tank moet aanpakken. Zo ben je zeker van een perfecte uitvoering van de werken. Maak gebruik van de offerteservice en kom in contact met ervaren firma’s uit jouw buurt. Start jouw aanvraag hier.

 

Is een septic tank verplicht?

In veel gevallen is een septic tank verplicht (minimuminhoud 2.000 l), al moet je het concreet wel van gemeente tot gemeente bekijken. Soms is de voorziene afvoering in jouw straat (nog) niet aangepast. Heb je bijvoorbeeld nog geen aangepaste riolering in jouw omgeving, dan zal het verplicht zijn om het afvalwater te lozen via een septic tank. Informeer op voorhand bij de gemeente.

 


Wanneer septic tank ledigen?

Septische put ledigen

Door het gebruik van foute producten, haren en etensresten die in de septische put terechtkomen, of gewoon door het verstrijken van de tijd zullen de bacteriën in de septische put echter niet meer alles kunnen afbreken waardoor die verstopt raakt. In dat geval kan de ruiming van een septische tank nodig zijn.

Om de goede werking van een septische put te verzekeren, moeten ze frequent onderhouden en geledigd worden. De onderhoudsfrequentie is afhankelijk van de hoeveelheid gezinnen die dezelfde septische put delen. De tabel geeft de verwachte ruimfrequentie weer om de X-tal jaar: 

Inhoud septische put (m3) Aantal mensen aangesloten op de septische put (Aantal IE)
350011521<1
4000126321
5000168321
6000199432
Naar “Estimated Septic Tank Pumping Frequency,” Karen Mancl, 1984. Journal of Environmental Engineering. Volume 110.

 

 

Prijs septic tank ledigen

Een septic tank met een volume tot 2 m³ kan je laten ledigen aan een gemiddelde prijs tussen de € 100 à € 200.  Wil je een grotere put of heb je nood aan een dringende interventie? Dan zal dat grotendeels bepalend zijn voor de prijs.

Aanvullend kan je de septic tank laten verwijderen. Daarvoor moet die eerst professioneel geledigd worden, want het slib op de bodem kan giftige gassen vrijlaten zoal waterstofsulfide (H2S). Wanneer het residu is verwijderd, ontsmet de gespecialiseerde firma de tank met ongebluste kalk. Op deze manier worden de resterende bacteriën gedood.

⇒ TIP: Je doet er goed aan op voorhand een offerte voor de ruiming aan te vragen. Zo vermijd je onaangename verrassingen. Vergelijk ook offertes van meerdere ontstoppingsfirma’s, zo kies je voor het beste voorstel op maat van jouw situatie. Maak gebruik van het onderstaande offerteformulier om prijsvoorstellen op maat te ontvangen.  Prijzen aanvragen bij alle ruimdiensten uit jouw buurt kan je via septische-put.be via de pagina prijs septische put ledigen

 


En wat met de beerput?

Veel mensen slaan de termen ‘beerput’ en ‘septische tank’ geregeld door elkaar. Waar een septic tank aangesloten is op het rioleringsnetwerk, is een beerput een afgesloten put waarin al het spoelwater uit het toilet terechtkomt. Het afvalwater wordt daar niet afgebroken of weggevoerd. Na verloop van tijd raakt de beerput dus vol. Dat gaat veel sneller dan bij een septic tank, waardoor deze frequenter geledigd moet worden.

 

Waarom een ontstoppingsdienst contacteren?

Een ontstoppingsdienst helpt je dus niet alleen af van een verstopt toilet of spoelbak. Ze zijn ook perfect uitgerust om een septic tank (en bij uitbreiding een beerput) onder handen te nemen. Zo staan ze zowel in voor de de plaatsing, de vervanging, verwijdering en ten slotte ook de lediging van een septic tank. Dankzij de technische know-how kunnen zij jouw project van A tot Z uitvoeren, en dat allemaal met behulp van kwalitatief materiaal.

Ontstoppingsdienst contacteren? Dat kan! Vul onderstaand offerteformulier in en ontvang binnen enkele werkdagen offertes op maat. Ook voor dringende interventies kun je gebruik maken van de offertedienst. Dan mag je binnenkort een telefoontje verwachten.

 

Online offertes aanvragen

Benieuwd naar de kosten en mogelijkheden ? Een snelle uitvoering gewenst? Via onderstaand formulier vraag je online offertes en prijzen aan bij meerdere gespecialiseerde bedrijven actief in jouw regio.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde bedrijven